Groen

De Groener Doener Tag!

Ik heb pas recentelijk ‘groen’ aan mijn blog toegevoegd, naast de vegan recepten die ik al had. Ik wilde mezelf namelijk niet beperken in waar ik over kan schrijven. Mijn grote focus is fitness (mind & body), maar groen eten (vegan) en een duurzame levensstijl zijn dingen waar ik eigenlijk al heel lang mee bezig ben. Waarom zou ik jullie daar niet meer over willen vertellen? Precies, logisch dus. Groen met een fit-tintje.

Ik kwam via verschillende groene bloggers de ‘groener doener’ tag tegen, zo leuk! Ik wilde er meteen aan meedoen, dus heb ik hieronder de vragen beantwoord die mede-groene bloggers stelde. Let’s go!

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?
– Sara van Mevrouw Miauw

Ik denk dat ik al erg groen bezig ben met het kopen van enkel veganistische producten, en het minderen van wat ik koop. Ik ben (nog) niet echt minimalistisch, maar het trekt me wel. Onnodige zooi waar allerlei grondstoffen voor nodig zijn .. wat een verspilling! Wat ik nog groener (veel groener) kan doen is het minderen met plastic, het niet weggooien van/ het plannen van maaltijden en duurzame mode (vooral ook fitness mode)!

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?
– Sanne van Omdat Ik Dat Wil

Ik heb heel veel planten in mijn ‘huis’ (ik zeg ‘huis’, want eigenlijk is het een gedeelde flat en maar 1 kamer is echt van mij) waardoor ik letterlijk groen toevoeg. Maar gelukkig zijn mijn beide huisgenoten ook veganistisch en bewust. Een focus op recyclen is simpel en kost niks, maar heeft veel meerwaarde. Daarnaast denk ik dat het goedkoop is om te letten op je energieverbruik; je bespaart er waarschijnlijk zelfs mee! Dus is het nodig om de verwarming aan te zetten? Zijn alle lichten uit, etc.

Hoe verspil jij minder voedsel?
– Natascha van Plantaardiger

Dit is dus voor mij nog een struikelblok. Ik probeer maaltijden voor te bereiden en bijvoorbeeld een werkweek lang hetzelfde mee te nemen, maar dat pakt niet altijd zo uit. Vaak gooi ik dan dus eten weg. Recentelijk probeer ik nu juist het tegenovergestelde, om te kijken of het verschil maakt; ik doe om de dag boodschappen en zorg ervoor dat ik kleinere verpakkingen van dingen koop. Ook maak ik meer maaltijden die ik in kan vriezen nadat ik 1 portie heb gegeten.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?
– Sytse van Het Groene Broertje

De sectie ‘groen’ toevoegen aan mijn blog was al een stap, maar ik vertel mensen graag over veganisme en laat ze graag zien dat het best makkelijk is. Ik laat veel vegan eten zien op mijn Instagram, bijvoorbeeld. Op mijn werk zijn mensen soms wel geïnteresseerd en dan focus ik vooral op wat je wel kan eten, het positieve en niet per se op mijn mening. Daarnaast raad ik wel eens documentaires op het gebied van milieu en gezondheid aan, in de hoop dat mensen hier iets uithalen.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?
– Giulia van Renmeisje

Minder plastic, zonder twijfel. ALLES zit in plastic, en daar zit dan maar weer plastic omheen. Omdat ik van hot naar her ren en in het midden van de stad woon is het lastig te om minderen. Ik heb al wel wat maatregelen genomen (roestvrijstalen rietjes en een Keep Cup bijvoorbeeld), maar ik blijf het lastig vinden. Iedere tip is welkom!

Wat zou jij groen doen met een miljoen?
– Hermien van Kouwe Kleren

Jeetje, een miljoen! Dat is lastig. Een zelfvoorzienend huis laten bouwen ergens in de natuur lijkt me echt geweldig, en naast dat huis zou ik dan een animal sanctuary willen beginnen met een duurzame twist. Zoals mest (her)gebruiken, eigen watervoorziening, zonnepanelen, noem het maar op.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?
– Elcke van De Groene Zus

Vegan worden, zonder twijfel. De hoeveelheid uitstoot die dat bespaart (al was ik al mijn hele leven vegetarisch) naast levens van dieren … het is echt een win-win voor iedereen op de planeet. Daarnaast het besluit om zo min mogelijk producten met potentieel beschadigende gifstoffen te gebruiken is ook een belangrijke: ik verf mijn haar niet meer, gebruik alleen organische en natuurlijke verzorgingsproducten en make-up en gebruik een menstruatie cup in plaats van tampons/maandverband.

Zo, nu weten jullie weer wat meer over mij en mijn motivatie om een groener bestaan te leiden. Ben je ook een ‘groene blogger’? Doe mee! Ik tag Kim van BirdWonders Ik ben heel benieuwd naar alle antwoorden. Tot snel!

Liefs,

Anne 

Vorige blog Volgende blog

2 reacties

  • Reageren Sytse - Het Groene Broertje januari 23, 2018 at 3:59 pm

    Wauw, wat een fijne antwoorden! 😀 Een animal sanctuary, dat mag niet. Dat is al mijn idee. hahahha

    • Reageren Annemarijn januari 23, 2018 at 4:42 pm

      Lief! En dat sanctuary… samen doen dan 😉 ?

    Laat een reactie achter