Sportief

Waarom iedereen zou moeten gaan zwemmen

Zwemmen; ik ben er ongeveer een jaar geleden echt mee begonnen, maar iedereen zwemt wel eens in de zee of in het zwembad op vakantie. We komen immers uit een land waar we in principe net na de geboorte in een zwembad worden gegooid en schoolzwemmen verplicht is.

Maar baantjes zwemmen klinkt voor velen nogal ‘saai’.. Dat is het niet! Bovendien zitten er super veel voordelen aan deze sport en zou ik willen dat iedereen wat vaker een duik zou nemen.

Zwemmen is namelijk kracht en cardio tegelijkertijd! JA! Heel simpel: als je niet beweegt in een zwembad, zink je. Je zet je lichaam dus constant aan het werk, maar water heeft ook meer weerstand dan lucht waardoor je dus ook constante weerstand op je spieren zet. Daarnaast is het low impact sport, dus goed voor je gewrichten, pezen en spieren. Ik vind het heerlijk als afwisseling van zware HIIT workouts of hardlopen, omdat je je lichaam traint terwijl je je gewrichten een figuurlijke break geeft. Het kan dus de kans op blessures verminderen!

Hier is de echte catch, geloof het of niet, maar zwemmen maakt je een betere hardloper. Hoe dan? Nou, door het zwemmen ‘leer’ je je longen om beter zuurstof op te nemen en effectiever koolstofdioxide uit te blazen. In een onderzoek uit het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports (2013) wordt gevonden dat zwemmers die een gecontroleerde ademhaling toepassen, hun hardlopen met 6% verbeterde na slechts 12 zwem-workouts! Plus, zwemmen traint je hamstrings, core en schouders.

Het traint ook spieren die je normaal niet genoeg aandacht geeft. Niet alleen je armen en benen, maar ook je core stability wordt door zwemmen extra getraind. En laat deze nou essentieel zijn bij hardlopen en ontelbaar meer andere sporten!

Kijk maar eens hoe happy ik was nadat ik een mijl (1.6km) in open water had uitgezwommen ;). En, ga je ook een baantje zwemmen nu je al deze voordelen weet? Let me know!

Liefs, Anne x

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter