Sportief

Hoe blijf je gemotiveerd om hard te blijven lopen?

finish foto hardlopen motivatie

Misschien ben je begonnen met hardlopen als goed voornemen, misschien ben je al jaren loper maar schort het soms aan motivatie om het te blijven doen. Het kan allemaal en het is oké! Ik hou ontzettend van sporten en hardlopen hoort daarbij, maar soms heb je een bepaalde training op het programma en heb je wat extra motivatie nodig. Ik ben ooit ook begonnen op een grijze dag in januari omdat ik eindelijk fitter wilde worden. Vooral in de koude wintermaanden kan het soms moeilijk zijn je schoenen aan te trekken en ervoor te gaan. Maar, op deze manieren blijf je gemotiveerd!

Ga bij een loopgroep

Toen ik in Utrecht studeerde wilde ik sneller worden op de kortere afstanden en zo kwam ik bij de leukste loopgroep van Utrecht terecht. Iedere woensdag rende we door het park samen met een trainer en naast het feit dat ik enorm veel verbetering zag in mijn hardlopen, ontmoette ik ook nieuwe mensen die net zo veel van hardlopen hielden als ik! Een loopgroep is gezellig en geeft je een stok achter te deur om echt te gaan, ook al heb je misschien niet zo veel zin.

Schrijf je in voor evenementen

Ook al ben je een loper die liever alleen loopt dan in een groep, hardloopevenementen zijn altijd een goede manier om je te motiveren en om doelen te stellen. Wil je zo graag die halve marathon lopen maar ben je nog niet zover? Schrijf je dan in voor een evenement wat verder in de toekomst; zo heb je iets om naartoe te leven en om naartoe te trainen! En ook niet onbelangrijk: je krijgt meestal een t-shirt of medaille bij de finish en wat is er beter dan het laten groeien van je persoonlijke collectie?

Haal inspiratie van social media kanalen

Zoek lopers op Instagram, YouTube en andere social media kanalen en het wordt makkelijker om tóch ook even naar buiten of de sportschool te gaan. Zodra je ziet dat anderen ook zich er toe hebben kunnen zetten om die lange duurloop te lopen en in de gewichten te hangen, is jouw rondje van 5km ineens niet zo erg.

Hou je vooruitgang bij

Veel lopers hebben een Garmin of ander sporthorloge die alle runs voor je opslaat; super handig om je progress bij te houden! Soms moet je even herinnerd worden aan het feit dat je steeds beter, sneller of langer kan en dat werkt super motiverend (voor mij in ieder geval wel!). Maar je kan natuurlijk ook simpel in een schrift bijhouden welke afstanden of tijd je hebt gelopen en wanneer. Het bijhouden van gegevens motiveert niet alleen, maar helpt ook met het stellen van nieuwe doelen.

En denk aan het resultaat en je doelen!

Het meest belangrijke is je eigen doelen herhalen: waarom ben je begonnen met hardlopen of waarom loop je nog steeds? Het maakt niet uit wat het is, hou het in je achterhoofd wanneer de motivatie ver te zoeken is. Uiteindelijk is het behalen van je doelen zo veel fijner dan dat extra uurtje in je bed of op de bank dus get out there and go for it!

Met een van mijn beste vriendinnen na de halve van Amsterdam 2015!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter