Sportief

Dit is hoe je je eerste 5km succesvol loopt!

Hi! Als je me op Instagram volgt, heb je misschien gezien dat ik weer bezig ben met hardlopen naar een tijd (een lange tijd..) een break te hebben gehad. Mijn eerste run sinds tijden was vorige week vrijdag en jongens… het was alsof ik nog nooit had hardgelopen. Mijn benen waren super zwaar, mijn hartslag echt super hoog en ik ging niet eens hard, het was meer gehobbel. Het kan echt heel ontmoedigend zijn als je zo’n run hebt, maar onthoud; je kan alleen maar beter worden! Ik schreef eerder al over tips voor beginnende hardlopers en een aantal komen hier weer terug, zo belangrijk zijn ze ;)!  Dus, let’s talk about de 5 dingen die jou naar die eerste 5km brengen!

1. Zorg voor een trainingsplan

Je zal je aan een plan moeten houden als je je eerste 5km succesvol wil lopen. Of het nou met een podcast is of met en geschreven schema van bijvoorbeeld de RunnersWorld website, je hebt er een nodig. De meest belangrijke reden hiervoor is regelmatigheid en het opbouwen van de afstand. Een trainingsplan voor een 5km plant waarschijnlijk 3 keer in de week een run, die in afstand/tijd en moeite verschillen en dit houdt je gemotiveerd! Probeer op vaste tijden en dagen te lopen om het nog makkelijker voor jezelf te maken zodat je in een routine komt.

2. Get your kicks on!

Schoenen zijn ZO belangrijk, ik kan het niet genoeg zeggen. Het is eigenlijk het enige waar je echt in moet investeren bij hardlopen en het maakt al het verschil. De stand van je voeten kan bepalen welke schoenen je nodig hebt, dus zorg ervoor dat je dit serieus neemt en ga naar een professionele running shop waar ze je voeten kunnen checken en je de perfecte schoenen kunnen aanraden. De verkeerde schoen kan echt een hele hoop ellende met zich meebrengen (been there, done that)!

3. Train ook wat tussen je oren zit

Je denkt misschien dat hardlopen slechts een fysieke oefening is, maar dan heb je het echt bij het verkeerde eind. De helft is eigenlijk een mentaal gevecht! Dat je die ene kilometer écht niet meer kan, kan best wel eens tussen je oren zitten. Hou dit in gedachten als je traint, want je lichaam kan echt zo veel meer dan je denkt. De beste lopers zijn diegenen die ook het mentale aspect overmeesteren, zowel als het fysieke.

Ik was hier iets te enthousiast..!

4. Hou je vooruitgang bij

Dit klinkt misschien suf, ja sorry. Maar geloof me, het is super motiverend! Ik hou mijn progressie vooral bij op Instagram, maar zodra ik echt weer langere afstanden kan gaan lopen, voeg ik misschien wel een wekelijkse update aan mijn blog toe zodat ik mezelf ook op het juiste pad hou. Niets is zo motiverend als zien dat je vooruitgaat, afhankelijk van je doelen. Ren je om af te vallen? Sneller te worden? Uithoudingsvermogen te kweken? Dit zijn allemaal prachtige doelen en het bijhouden van progressie zal je nog gemotiveerder maken om die doelen te behalen (en voorbij te gaan!).

5. Geloof in jezelf!

Dit heeft ook te maken het met trainen van je hoofd: geloof dat je het kan! Als iemand anders het kan, waarom zou jij het dan niet kunnen? Dit geldt voor zo veel dingen je het leven, maar als het op hardlopen en sporten aankomt, is het zeker een belangrijk element dat je naar de eerste 5km gaat helpen. Er zijn doodgewone, normale mensen die ultramarathons rennen … JIJ KAN DEZE 5KM!

Dus, wat je doelen ook zijn, you got this! Ben georganiseerd, gemotiveerd en geloof in jezelf :).

Liefs,

Anne

 

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter