Sportief

Alles over hartslagzones en training

Ik weet zeker dat veel van jullie van HIIT training gehoord hebben: high intensity interval training. Het is super populair op het moment en de naam zegt het al: je hartslag is hoog en je bent enorm aan het zweten. Maar vooral als je hardloper bent, is het ook belangrijk om wat beter naar hartslag training te kijken. Je wil niet overtraind raken, toch? 😉

 

In ieder trainingsplan staan er verschillende runs aangegeven: lange langzame duurloop, interval werk en tempo runs, afhankelijk van de afstand waar je voor traint, uiteraard. Hartslag training kan je helpen om het meeste van je training te maken en je helpen om meer vooruitgang te boeken! Alles wat je nodig hebt is een HR-monitor en je kan aan de slag .. een sensor aan de pols of via een band, ze werken allebei. Maar, mijn persoonlijke ervaring is dat de band (onder je BH-band) beter werkt tijdens het hardlopen en accurater is. Oh trouwens, dit is informatie die ik via trainers en door research ben tegengekomen, ik ben GEEN dokter (even een kleine disclaimer; als je onzeker bent over het hartslag en het trainen hiermee, ga dan eerst naar een professional).

First things first

Wat je moet weten voor je begint, is je maximale hartslag. Zonder deze informatie kan je ook niet je andere HR-zones calculeren. De algemene regel is 220 – je leeftijd = je max. hartslag. Simpel toch? Juist. Dus nu, op welke hartslag moet je trainen voor welke training?

In welke zone moet ik rennen?

Loop op 65-75% van je maximale hartslag voor een ‘makkelijke’ loop in je aerobic zone. Dit is meestal je lange duurloop en je zou makkelijk een gesprek moeten kunnen hebben met iemand terwijl je rent. Je rent op 65-75% van je max HR om vetverbranding te stimuleren (yes!) en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Als het goed is, heb je na en training het gevoel dat je nog wel even door had gekund qua uithoudingsvermogen.

Je aerobic zone kan je berekenen voor 180- je leeftijd te doen. Let wel op dat je 10 slagen per minuut af moet trekken als je geblesseerd was of bent en je aan het herstellen bent van ziekte.

Loop op 75-80% voor tempo runs of langere races (10km en daarboven). Praten moet moeilijk zijn, maar niet onmogelijk en dit is je threshold HR-zone.

Loop op 85-95% tijdens korte (tot 5km) races en voor interval/snelheid training. Deze HR-zone heet anaerobic en je zweet je kapot, haha.

Dus kijk goed naar je doelen en je training plan en begin met hardlopen op hartslag! Heb jij al eens op hartslag getraind? Ben je het van plan? Let me know! 🙂

Liefs,

Anne x

 

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter