Sportief

Hardlooptips voor beginners

schoenen hardlopen tips

‘Ja, JIJ kan dat, maar ik toch niet..!’, ‘Ik zou niet weten waar ik moet beginnen joh..’ en ‘Al die cardio, dat is echt niets voor mij hoor’. Ik heb het maar al te vaak gehoord om me heen, van vrienden en familie. Hoe hou ik het in godsnaam vol?

Toch ben ik er van overtuigd dat iedereen kan hardlopen, dat zit gewoon in het menselijk DNA. Dat het voor de een makkelijker is dan voor de ander is zeker, maar ooit dacht ik ook dat lopen niets voor mij was, dat ik dat niet kon en dat ik daar nou eenmaal niet voor gebouwd ben. Toch ben ik inmiddels al 6 jaar ‘loper’ en heb ik een halve marathon gelopen. En als ík dat kan, kan jij het ook.

Maar het is moeilijk om te beginnen, want het kan een enorme drempel zijn om je schoenen aan te trekken en de deur uit te rennen. Toen ik begon kon ik nog geen minuut aan een stuk hardlopen, ik schaamde me dood! Ik was 18 en totaal niet fit, maar ik zag het ook als een kans: dit was mijn startpunt, en ik kon alleen maar beter worden. Met die goede dosis motivatie en drie keer in de week trainen, liep ik binnen 3 maanden 5 kilometer en in 6 maanden een 10 kilometer.

Er zijn weinig tijden wanneer ik me meer accomplished voel dan na het uitlopen van een training of een wedstrijd, en ik gun iedereen dat gevoel! Daarom hier 7  tips voor de beginnende (aspirant) hardloper.

1 Zorg dat je een trainingsplan hebt

Deze kan je via verschillende websites vinden of je kan podcasts downloaden. Als je een plan hebt, is het veel makkelijker om structuur aan te brengen in je lopen. Kies bijvoorbeeld 2 of 3 vaste dagen in de week waarop je gaat lopen, en probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden.

2. Een routine is belangrijk

Een routine vormen kost tijd, maar zodra je er een hebt is het heerlijk. Het duurt gemiddeld 4 weken voordat iemand een nieuwe routine heeft, dus onthoud dat de aanhouder wint! Die eerste kilometers kunnen verschrikkelijk zijn, maar voor je het weet ben je verslaafd, een stuk fitter en gezonder.

3 Goede hardloopschoenen

Zorg dat je investeert in een goed paar hardloopschoenen en je bespaart jezelf een hoop ellende. Het is belangrijk dat je bij een hardloopwinkel laat kijken naar je landing en de stand van je voeten zodat je geen blessures krijgt als je begint met trainen. Verkopers in dit soort winkels kunnen je adviseren over wat voor fit het beste is voor jou, zodat je fijn kilometers kan maken.

4 Luister naar je lichaam, maar zet door

Tijdens je eerste weken is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Dus, gaat het niet? Loop dan een stukje en ren daarna verder. Maar ben ook niet te makkelijk voor jezelf en probeer je grenzen te verleggen bij iedere run die je doet. Een prachtig ding aan hardlopen is dat je erachter komt dat je zo veel meer kan dan je denkt. Het is niet alleen lichamelijke training, maar ook mentale training!

5 Zoek een loopgroep of loop buddies 

Het is makkelijker om gemotiveerd te blijven als je iemand hebt die met je meeloopt. Of je nou met een vriend, je partner of in een groep loopt; het is een stok achter de deur om je schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan.

6 Schrijf je in voor een event

Zoals ik ook al in mijn motivatie blog schreef, hardloopevenementen zin goed als je hulp nodig hebt met doelen stellen. Zodra je je ergens voor inschrijft is er geen weg terug en zal je dus zo goed mogelijk trainen om het event uit te lopen. Ben wel realistisch hierin en schrijf je dus niet in voor een marathon voor 3 maanden nadat je begint met lopen ;).

7 Water, water, water

Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt. Dit lijkt niet zoveel te maken te hebben met hardlopen, maar onze spieren bestaan voor een groot deel uit water. Het is dus belangrijk dat je niet uitgedroogd raakt tijdens het lopen. Een flinke slok (of 2) per 15 minuten is een goede hoeveelheid om aan te houden. En ook niet heel onbelangrijk: zorg dat je ná het lopen voldoende water drinkt en de juiste voeding tot je neemt voor optimaal herstel! (hierover in een later blog meer)

Ik hoop dat jullie hiermee vooruit kunnen!

 

Liefs, Anne x

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter