Sportief

Alles wat je moet weten over BCAA’s

BCA-watte? Geeft niet, zo reageerde ik ook een paar weken geleden. Ineens las ik over deze eiwitten en de mogelijke voordelen voor fanatieke sporters en wilde meteen uitvinden of dit ook echt waar was. Ik vertel je er hier alles over en.. gebruik ik ze zelf nu ook?

Wat zijn BCAA’s?

BCAA staat voor Branched Chain Anino Acids en betreft de aminozuren L-Leucine, L-Isoleucine en L-Valine. Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar eigenlijk zijn aminozuren zijn de ‘kleinste vorm’ van eiwitten, of de bouwstenen van eiwitten, en deze kan je ook uit voeding halen mits je een gezond dieet hebt. Er wordt beweerd dat door extra supplementen BCAA er sneller spierherstel optreedt en minder spier afbraak tijdens de sport. Daarnaast wordt gezegd dat het ook spiervermoeidheid tegen zou gaan.

Wanneer neem je BCAA?

Ze kunnen voor, tijdens en na de training worden genomen, afhankelijk voor het doel (voorkoming spierafbraak, langer doorgaan of snel herstel). Het is eigenlijk een soort van ‘sportdrank’ en een stuk lichter dan de gemiddelde eiwitshake en daarom ook geschikter voor voor en tijdens de workout.

Werkt het of is het een fabeltje?

Hier kan ik je geen ‘ja’ of ‘nee’ antwoord op geven, NOG niet. Om hier achter te komen ben ik vorige week met de inname van BCAA’s gestart, om te kijken of het ook echt iets doet. Deze YouTuber legt het in ieder geval op een simpele manier uit, namelijk: eiwitten zijn bouwstenen van je spieren. De BCAA’s zijn hiervoor de leggers van de stenen. Als je extra eiwitten neemt voor sportprestaties (en dat doen de meeste sporters tegenwoordig, ook ik .. al vergeet ik ze vaak, oeps) dan dump je een extra laag stenen, maar je kan daar niets mee, want je hebt net zo veel leggers. Als je BCAA’s neemt breng je het aantal leggers in evenwicht met het aantal stenen zodat de muur nog sneller gebouwd kan worden.

Dit is natuurlijk ‘maar’ een YouTuber, maar in wetenschappelijk onderzoek komt er ongeveer eenzelfde conclusie uit. Men concludeert dit onderzoek dat zowel mannen als vrouwen baat hadden bij BCAA’s bij het sporten in hogere temperaturen en in deze paper suggereren de resultaten van het onderzoek dat BCAA’s, met name leucine, een anabolisch effect (spieropbouw) heeft op het metabolisme van eiwitten door óf de snelheid van ‘protein synthesis’ op te voeren óf door de afbraak van eiwitten af te remmen, of beide. Dit is bij een mens in rust. Bij weerstandsoefeningen concluderen ze dat door BCAA’s de eiwitsynthese wordt vergroot en een positieve ‘protein-balance’ wordt bereikt, betekende dat de snelheid van eiwitsynthese groter is dan de snelheid van eiwitafbraak. Als we deze onderzoeken mogen geloven, kan het dus zeker werken.

Wat vind jij?

Wat denk jij er van? Ik ben benieuwd! Heb je het wel eens gebruikt? Gebruik je het nog? Ik ga in ieder geval ontdekken wat het voor mij kan betekenen in het sterker worden en in eventuele spieropbouw!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter