Sportief

5x waarom yoga zo goed voor je is

Voordat ik naar dit retreat ging, had ik een haat/liefde verhouding met yoga. Ik ging wel eens naar een lesje, in mijn sport school weet je wel. Maar dat was toch altijd niet helemaal wat ik er van verwachtte en heel eerlijk, ik zag het het nut ook niet zo van in. Ik kan sowieso nogal moeilijk stil zitten en rust nemen op een goede dag, laat staan zitten en met mijn ogen dicht adem tellen. Nee, laat mij maar lekker zware dingen tillen in de sportschool of een rondje lopen.

Maar mijn kijk is echt helemaal veranderd. Want, juist als je het gevoel hebt dat je geen rust kunt nemen, heb je het het hardst nodig. En als je wil, kan het ook juist uitdagend zijn, want sommige poses zijn werkelijk echt niet te doen (nog niet.. ;)) Dus, hier de 5 redenen waarom ik denk dat yoga zo goed voor je is.

1. Rust

Niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Ik ben iemand die het liefst nooit stil zit en altijd iets wil doen. Mijn kantoorbaan is ook best een stretch voor mij, maar daarom hou ik ook zo veel van sport en actief leven. Soms is het juist goed om even rust te pakken en zowel je lichaam als je geest tot rust te laten komen. Het is moeilijk, maar je weet pas dat je er behoefte aan hebt, als je het ook doet. Dus, doen!

2. Abs en core stability

Yoga kan een enorm goede workout in general zijn, maar met name je core wordt op de proef gesteld als je intensief met yoga bezig bent. Om goede balans te hebben in bepaalde poses of om juist poses vast te houden, moet je je hele lichaam gebruiken en dus ook je diep gelegen core spieren!

3. Leniger en daarom minder kans op blessures

Als je net als ik wel eens high intensity work outs doet en zware gewichten tilt, kan je merken dat je spieren in met name je heupen en benen strakker en kleiner worden. Misschien denk je: ja maar voor yoga moet je lenig zijn. Niet waar! Ik ben ook niet echt lenig, maar er zijn genoeg aanpassingen voor asanas waardoor je op je eigen niveau je spieren rekt. En als gevolg heb je daardoor minder kans op blessures in de andere sporten die je doet: winning!

4. Beter postuur

Ik ben er zo een die met gebogen schouders op haar laptop zit te werken en dan zich afvraagt waar die pijn in mijn rug en schouders toch vandaan komt. Klinkt herkenbaar? Yoga kan hierbij helpen. Niet alleen word je door yoga bewuster van je houding maar ook versterk je rug, buik en schouderspieren waardoor je automatisch rechter staat en zit.

5. Vermindert stress en zorgt voor een beter humeur

Door te oefenen met meditatie, ademhaling en bewustwording, kan je de dagelijkse stresslevels verlagen, wat je humeur aanzienlijk kan verbeteren. Vaak oefen je ook om aan ‘niets’ te denken, en je brein even uit te schakelen. Dit kan heel rustgevend werken (als het lukt..je hebt wat oefening nodig als je mij bent), en na zo’n sessie ben je echt even helemaal relaxed, klaar voor de rest van je drukke leven.

Ik ben nu nog steeds in Portugal (yay!) en zal hier dus bijna iedere dag nog yoga doen, maar ik wil er zeker mee doorgaan als ik terug in Londen ben, omdat ik merk dat ik heel snel meer flexibiliteit krijg maar ook zo veel meer rust en focus. Ik vind het een hele mooie tegenpool van het zware liften en daarom is het denk ik zo’n goede combinatie. Doe jij wel eens yoga en wat vind je er het fijnst aan? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Liefs,

Anne

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter