Sportief

5 Tips voor je halve marathon

Je hebt je ingeschreven voor een halve marathon. Een nieuwe uitdaging, spannend! Maar wat nu? Ik vond het best wel overweldigend toen ik voor het eerst ging trainen voor een halve marathon. Het is toch best een afstand, hoe begin je en hoe hou je het vol?

1. Zorg voor een goed trainingsplan

Begin altijd met het zoeken van een goed trainingsplan. Er staan er een hoop op internet en er is een trainingsplan voor iedereen. Kan je door omstandigheden niet 4x per week hardlopen? Begin dan op tijd met trainen en train bijvoorbeeld 2 of 3 keer per week. Het is aan te raden minimaal 3x per week te lopen.

2. Oefen je eten en drinken voor je race

Als je wat verder bent in je trainingsplan, probeer zo veel mogelijk met eten en drinken te oefenen tijdens je lange duurlopen. Ga absoluut niet op de race dag zelf van alles uitproberen, dat gaat vrijwel nooit zoals je wil (denk: buikpijn, maagpijn etc). Maak het jezelf makkelijk en oefen op tijd met gels, sportdranken en dat soort dingen!

3. Train niet de totale afstand 

Je trainingsplan zal het al aangeven, maar je hoeft dus niet de hele afstand te lopen voor je race. De laatste 4 tot 5 km kan je aan zonder ervoor te trainen, echt! Het kan spannend zijn om te moeten vertrouwen op je trainingsplan, maar het is beter dan overtraining. Je kunt het, echt waar!

4. Skip je lange duurlopen niet

Soms komt er wel eens iets tussen je training, life happens. Maar skip je lange duurlopen nou niet! Die zorgen ervoor dat je straks de afstand aankunt en je vrolijk over de finish komt, heel belangrijk dus.

5. Geniet ervan op de dag van je race

Je bent misschien zenuwachtig op de dag van je race  en dat mag, het is ook spannend! Maar geniet van iedere kilometer die je rent en beleef ze. Geniet van het feit dat je met zo veel andere mensen rent, de muziek en de belevenis. Dat is wat je later bijblijft … en de medaille natuurlijk.

Veel plezier met trainen! Waar kijk je het meest naar uit?

Liefs,

Anne  

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter