Eten

Een aantal geweldige plantaardige eiwitbronnen

Ah ja, het eeuwige vraagstuk wanneer je zegt dat je geen vlees eet: ‘waar haal je dan je eiwitten vandaan’? Wat veel mensen niet weten is dat eiwitten bijna in iedere vorm van voedsel zitten, en je je eigenlijk dus helemaal niet druk hoeft te maken. Wel moet je even weten waar nou de meeste eiwitten in zitten als je fanatiek sport, bijvoorbeeld. Maar dat je spieren kan kweken en duursporter kan zijn als vegan is duidelijk, kijk maar naar Rich Roll, Sage Canaday, strongman Patrik Baboumian en Crossfit atleet Jeremy Reijnders.

Wat eet je dan, als je geen kipfilet en kwark naar binnen wil schuiven? Dit zijn een aantal plantaardige eiwitten die je niet uit moet sluiten in je dieet.

(Kikker)erwten

Ik vond het ook verassend, maar erwten zijn mega goed als je eiwitten binnen wil krijgen. Een cup groene erwten heeft tot bijna 8 gram eiwitten; net zo veel als een glas melk. Als je van kikkererwten houdt (hummus, anyone?) heb je nog meer geluk, want hier zit ongeveer 12 gram per cup eiwit in.

Spirulina

Voordat je gillend wegrent bij het idee; spirulina is misschien een gek poedertje, maar het is echt geweldig voor je! Wist je dat er per 100 gram maar liefst 57 gram (!!) protein in zit? Nou gebruik je waarschijnlijk maar een eetlepel per dag in een smoothie, maar in een eetlepel van 12 gram zit dan alsnog 7 gram eiwitten, naast bijvoorbeeld magnesium, ijzer, vitamine B6 en vitamine C. En dan te bedenken dat je waarschijnlijk ook andere eiwitrijke items in die smoothie gooit!

Bonen

I leef zowat op de bean burgers. Goed nieuws dus, want bonen (in alle vormen en maten) hebben mega veel eiwitten. Per 100 gram krijg je gemiddeld zo’n 21 gram eiwit binnen, en daarnaast zijn ze ook nog eens mega lekker. Dus hoppa, maak die nachos met bean chilli. Hoera!

Noten / Pindakaas

Als je een pindakaas-addict bent, raise your hands. Ik eet echt ontiegelijk veel pindakaas; misschien niet het meest gezonde maar wel lekker! Balans, mensen. Anyway, in pindakaas zit gemiddeld per twee eetlepels 8 gram eiwit. Niet slecht voor zomaar een tussendoortje, toch?

Tempeh

Last but not least: tempeh. Per 100 gram van dit geweldige vlees-alternatief krijg je maar liefst 19 gram eiwit cadeau. Het lekkerste is als je tempeh marineert en in de pan bakt, yum!

Dus, no meat = no problem. Als je gevarieerd eet en een beetje oplet moet je echt wel aan je eiwitten kunnen komen als veganist of vegetariër. En als je een beetje hulp nodig hebt op dagen dat je veel sport, kan je best een plantaardige eiwit-shake toevoegen aan je dagelijkse hoeveelheid. Smul ze!

Liefs,

Anne 

Vorige blog Volgende blog

0 reacties

Laat een reactie achter